VAKKENVULLERS (12)

Aflevering 12, 23 juni 2018, lifestream over community-building

Editie 12 van VAKKENVULLERS, blog over community-building, gaat over de provincie als community-builder, over citizen-science (burgers doen wetenschappelijk onderzoek) en het fenomeen community-research. Met ditmaal twee publicaties van eigen hand: het magazine Stroomversnellers en het boekje Scheveningen Schittert: de foto’s daarin zijn in ieder geval de moeite waard. Ook een pleidooi voor maatschappijleer (‘make civics sexy again’), aandacht voor de Community Managers Nederland (CMNL) en het fenomeen hyperconnectiviteit: ‘er zijn nu al meer telefoons dan mensen’.

#STROOMVERSNELLERS Openbaar besturen (in Nederland althans) gaat steeds meer lijken op community-building, toch verrassend. Voor de Provincie Zuid-Holland maakten we een magazine ‘Stroomversnellers’ waarin drijvende krachten achter het goederenvervoer over water een podium kregen. Magazine Stroomversnellers Van tech-ontwikkelaars tot binnenvaartschippers. Uit het nawoord: ‘Doelen vaststellen rustig projecten uitrollen hoort tot de mythes van het openbaar bestuur. Zo werkt het niet (meer).

#BIRGITOELKERS Na lezen van een interessante blog bezocht ik communitybuilder Birgit Oelker in haar buurthuis in Baarn. Haar bedrijf heet Plan en aanpak. Birgit is expert in asset-based community building; bekijk het verslag even van een werkstage bij de Barnwood Trust in Gloucestershire (lessen van een stage) , over Asset Based Community Development (‘make the invisible visible’)

#GROUNDTRUTH2.0 In Delft sprak ik sociaal-wetenschapper Utah Wehm. Ze werkt bij het IHE Delft Institute for Water Education. Zij werkt via Groundtruth 2.0 aan citizen-science en duurzame innovatie; bewoners worden ingezet bij verwerven van data en actief gezet bij het valideren ervan (‘wiens waarheid telt het zwaarst). Haar inzet: naast techniek is de menselijke stem van blijvende waarde (‘environmental knowledge discovery of human sensed data’).

#OPENTUINEN In Rijnsburg ontmoette ik de initiatiefnemers achter Open Tuinen Rijnsburg. De tuin past mooi bij community-building, in Rijnsburg bleken 80 vrijwilligers actief. Lees even het verhaal over de indoorvolkstuin: ‘tuinen is vooral heel sociaal’.

#SCHEVENINGEN SCHITTERT. Geïnspireerd door het boek van de Engelse sociologe Lisa Goodson over community research maakten we in alweer 2017 het boek ‘Scheveningen Schittert’. Community research is een informele onderzoeksmethode waarin bewoners met elkaar in gesprek gaan. We spraken met groepen als de surfers, kerken, winkeliers tot aan strandondernemers over de spanning tussen innovatie en tradities. Hoofdstukjes werden tussentijds gepubliceerd in de Scheveningse Courant, het geheel is vrij verspreid door de gemeente Den Haag onder de 30.000 bewoners van dit stadsdeel. Lees Scheveningen-Schittert.

#UNDERSTANDPOWER Boeiend verhaal van Eric Liu over het belang van de lokale community en macht. Met statements als ‘make civics sexy again’ en wordt elkaars leraar als het  gaat om macht: Eric Liu is oprichter van de Citizen University en schreef diverse boeken over macht en lokale burgers, zoals ‘You’re more powerful than you think’: Citizin University

#COMMUNITYMANAGERSNEDERLAND Nederland kent sinds 2011 de Community Managers Nederland (CMNL) Die heeft als missie online community management te professionaliseren. Erg leuk is de pagina met praktische vragen en tips: Berichten Vraag: hoe ver ga jij om je community te leren kennen? Antwoord: ik ga 24 uur met ze wandelen (dan leer je iedereen wel kennen!).

#HYPERCONNECTIVITY Binnenkort zijn er volgens Jeremiah Owyang, gastblogger op de site van Virgin, meer telefoons dan mensen. Met als resultaat hyperconnectivity: ‘everything that can be connected will be’ Het is een oude wet: techniek loopt voor op de cultuur, het blijft zoeken hoe daarmee om te gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s