Vakkenvullers (10)

Aflevering 10, lifestream over community-building, 2 juni 2018

Hoe versnel je via een community innovatie? Zorgt een community voor betekenisvol werk? Wat is de ABCD-benadering van lokale verbinders? Wat leer je van door de wereld fietsen? Waarom is het nuttig de actie last (wo)man standing te steunen? Wat kunnen architecten doen om ontmoeten te bevorderen? Wat is een digitale wijkraad? Weer een editie van VAKKENVULLERS, gericht op community-building, aflevering 10.

#XLR8-ACCELERATE In 2013 schreef John P. Kotter een belangrijk boek: Accelerate, over versnellen, in dit filmpje licht hij zijn verhaal toe. De wereld versnelt en organisaties moeten daar in mee. Zijn pleidooi is duale organisatiesystemen te maken. Het ene is de staande organisatie, de andere een informele community van entrepeneurs. In die laatste groep wordt van alles uitgeprobeerd. Waarna implementatie van succesvolle concepten volgt, omdat de entrepeneurs ook een belangrijke rol (blijven) spelen in de staande organisatie.

#MAATSCHAPPELIJKE VERBEELDING Het bestaat echt: het Instituut voor Maatschappelijke Verbeelding. Beeld en community-building zijn altijd nauw verbonden. Inzet van het instituut is niet zozeer branding (verkopen van beelden); het gaat de oprichters om reflectie en onderzoek naar de betekenis van beeld in het publieke leven. Om even rustig te bekijken (bekijk even het dossier). Zo stuitte ik op een aardige bijdrage van beeldwetenschapper Heidi de Mare over het project Meet My Street,  jongeren brengen hunh eigen wijk in beeld.

#PEDALTHEWORLD Felis Starck fietste in 2015 door 22 landen, in een jaar legde hij 18.000 kilometer af. Op Netflix is zijn verslag te zien, onder de titel Pedal the world.Het is een soort homemade-movie die de hoofdpersoon iets leert over zowel de wereld als zichzelf, en tegelijkertijd een ode aan (de waarde van) het kleine gebaar of de kleine gunst. Meer van deze fietsfilms zijn te vinden in dit artikel op Bicycle Touring Pro.

#MEANINGFULWORK Wat maakt werk betekenisvol? De auteurs Catherine Bailey and Adrian Madden deden onderzoek in 10 landen waar zij 135 mensen interviewden, te lezen in MIT Sloan management review Zij noemen vijf factoren. Zoals: het werk moet belangrijker voor anderen zijn dan voor henzelf. Ook aardig: het moet af en toe ook lastig en licht pijnlijk zijn: constante blijdschap maakt niet gelukkig! En: het werk moet hen ook als persoon verrijken. Waardevolle inzichten bij het bedenken van een challenge voor een community.

#DIGITALEWIJRAAD Behoorlijk onder de radar in Den Haag is Michel Koolmees van welzijnsorganisatie Xtra actief bezig met een digitale wij(k)raad; een online tool en filosofie om een achterban te organiseren. De eerste reacties zijn opvallend positief, we volgen via deze blog deze ontwikkeling.

#WHOCARES Rijksbouwmeester Floris Alkemade lanceerde een prijsvraag voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning. Het gaat dan niet alleen om levensloopbestendig wonen maar ook breder over architectuur, ontmoeten en ‘wederkerigheid’. In dit magazine Who Cares veel meer over de achtergronden van dit initiatief. In 2040 zijn er meer dan 2 miljoen 80 plussers, tijd om daarop in te spelen. Wat blijkt; het hofje is herontdekt! De expositie Who Cares reist het land door en is op aanvraag te bestellen voor gemeentes (bekijk het reisschema).

#WIJZIJNMIND Inzet van het platform Wij Zijn Mind  is om psychische problemen te voorkomen en mensen die daarmee te maken hebben te ondersteunen. Je kunt meedoen aan het platform door een eigen initiatief of met geld. Er is al 3 ton opgehaald. Vaak gaat het om hardlopen, verjaardagen, theater of het organiseren van een musical. Bekijk even een overzicht van de acties Grappig is de actie Last (Wo)Man Standing; voor het goede doel op een paaltje op het water blijven staan.

#WIJZIJNABCD Een ander platform is Wij Zijn Abcd, waarin communitybuilders samenwerken die met de ABCD-methode en asset mapping werken. Een methode waarin heel bewust de ‘magt en kragt’ van een wijk of buurt wordt ontdekt en ingezet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s