Vakkenvullers (8)

Lifestream over communitybuilding, aflevering 8, 19 mei 2018

Een tikje idealistische aflevering 8 van VAKKENVULLERS ditmaal, over de kinderraden van de Kleine Ambassade, mensgerichte ontwerpers, visueel plannen maken met bewoners, de macht van buren en psychische kwetsbare werknemers die oproepen de verschillen te vieren. Maar ook met prijswinnaar Murat Isik die vooroordelen van zich afschudt en de belofte van Survey Monkey.

#BLOCKCHAIN Is blockchain bedreiging of een zegen? Duidelijk is in ieder geval dat de impact groot is. De cryptotechnologie zorgt voor lagere transactiekosten en daarmee verlies van werk. Daartegenover staat het innovatiepotentieel, ook voor duurzame oplossingen. Al zijn de cijfers over energieverbruik wel verontrustend.

#KINDERRAAD De DCMR (MILIEUDIENST RIJNMOND) installeerde op 17 mei een eigen kinderraad, door de leden een toegangspasje te bezorgen. Kinderen van groep 6/8 uit het werkgebied van de dienst denken actief mee over de eigen leefomgeving. Daarvoor worden ze eerst wat opgeleid. Achter dit initiatief zit De Kleine Ambassade die op allerlei plaatsen de weerbaarheid van kinderen stimuleert en hun betrokkenheid bij de eigen leefomgeving. Met op de site een indrukwekkende projectenlijst van wat al is bereikt.

#SURVEYMONKEY Even een kleine of grotere groep raadplegen; de techniek is nu zo eenvoudig. Een fijne toepassing is Survey Monkey. Een kleine prikkel erbij helpt. Wie bijvoorbeeld de enquête van Duurzaam Den Haag over zomers klussen aan de eigen woning invult kan 1 van de 5 waardebonnen verdienen. Hoe simpel en goedkoop kan het zijn? Wonen in Den Haag

#NEIGHBOR POWER De Amerikaan Jim Diers schrijft al jaren op een inspirerende manier over community-building en Neighbor Power. Met als rode draad het welbekende Asset Based Community-drivin Development, vertrekpunt voor elke community-builder.

#DE ONTWERPTAFEL Op basis van schetsen en tekeningen (ruimtelijk) beleid maken. Met alle betrokkenen. Dat is missie van De Ontwerptafel. Met de zowel deskundige als geëngageerde Pauline van de Broeke als een van de drijvende krachten.

#VIER DE VERSCHILLEN Werk vinden en houden is niet altijd makkelijk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vier de verschillen is een prachtig initiatief van Jan Anne Kalhoven en Renate Stamsneider. Het begon in 2013 bij de Belastingdienst na een wat moeizame reactie op het verhaal van Jan Anne over de ADD waarmee hij kampte. De eerste reactie was: bedrijfsrisico! Vier de verschillen helpt bedrijven om een echt inclusieve werkgever te worden, bekijk even de blogs.

#MURAT ISIK Het was de week van Murat Isik, winnaar van de Libris Literatuurprijs. Op video vertelde de auteur al in 2017 over De Bijlmer, de plek waar hij opgroeide en de plek van zijn roman. Het is een prachtig boek over afrekenen met vooroordelen, dat vlot weg leest.

#WHAT DESIGN CAN DO Op 24 en 25 mei 2018 gaat het in Amsterdam over creativiteit en mensgerichte design. What design can do Jaren terug mocht ik in Delft een gastcollege verzorgen voor studenten in design, waarbij opviel hoe bevlogen zij waren. Illustratief is de voorbeschouwing in Trouw van Radu Dumitrascu over de rol van de ontwerpersgemeenschap bij het bedenken van oplossingen rond vluchtelingen en klimaat.

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s