Vakkenvullers (7)

Lifestream over community-building, aflevering 7, 12 mei 2018

Vraag nooit meer aan iemand waar ie vandaan komt, van meedoen aan een groepsdiscussie wordt je extreem en dien een motie in bij de Ambassade van de Noordzee. Verbindend besturen betekent vooral strooien met stimuleringsregelingen die niet helemaal passen, het wordt hoog tijd voor vrouwelijke NBA-coaches en hoe kunnen we de zombie-apocalyps voorkomen. Community building blijkt opnieuw een veelzijdig vak. Aflevering 7 van VAKKENVULLERS, de lifestream over communitybuilding.

# GROUP POLARISATION De theorie is ontwikkeld door sociaal psycholoog Cass R. Sunstein:  The Law of group polarization. Na overleg en discussie worden individuele deelnemers na afloop extremer in hun eigen standpunt. Dus feller voor of tegen iets. Oppassen dus met al die discussieavondjes?

#AMBASSADE VAN DE NOORDZEE Wie vertegenwoordigt de Noordzee? Wel een probleem want de meeste mensen wonen op het vasteland. Daarom is recent de Ambassade van de Noordzee  opgericht. Ook zijn vaste vertegenwoordigers aangewezen: Kabeljauw, Maan, Mens, Olie en Plankton, om via hen de Noordzee een stem te geven. Fantastisch en serieus initiatief van kunstenaarscollectief, geïnspireerd door de Franse denker Bruno Latour die al in 1991 publiceerde over The Parliament of Things. Iedereen kan overigens bij deze ambassade moties indienen voor actie(s).

#FEMALE COACHES Topsporters in de Verenigde Staten communiceren op een serieuze manier met hun fans via The Players Tribune. Waarbij sociale kwesties niet onbenoemd blijven. Bijvoorbeeld een prachtige open brief van de Spaanse NBA basketballer Pau Gasol, 37 inmiddels, over waarom er nog steeds geen vrouwelijke hoofdcoaches zijn in de NBA. Pau Gasol over Becky Hammon Hij schrijft over zijn moeder en vader. Zij was arts en hij was verpleegkundige. Altijd maar weer werd in zijn jeugd zijn vader echter als de arts aangesproken. Gasol hoopt “to see the NBA begin to reflect the larger world”

#BRIT(ISH) Boeiend en ongemakkelijk boek van Afua Hirsch over identiteit, je ergens thuis voelen en ja: ras. Het boek heet: Brit(ish), in het Nederlands: Waarom ras er toe doet Haar analyse is scherp: de rassenindeling stamt uit de slavenhandel maar nu is het een sociaal construct waarmee we moeten leven. Afua Hirsch: ‘Als je niet-witte mensen steeds maar vraagt waar zij vandaan komen, gaan die vanzelf denken dat ze er niet bij horen’. Volgens de auteur praten we hier nog steeds te weinig over, anders dan in de V.S. Bekijk hier een gesprek met Afua Hirsch over “race, identity and belonging”.

#GOLD SERVICE Het is een alweer wat ouder idee: de Gold Service voor corporaties Huurders die sociaal actief zijn worden beloond met extra service. Met succes ooit toegepast in Manchester, om hardnekkige sociale problemen te lijf te gaan. In geactualiseerde vorm ook nog steeds bruikbaar in 2018?

#PROJECT LIVELY Handig in tijden van controle, de gratis tool Project Lively maakt het mogelijk om samen te werken zonder de cloud te gebruiken. Het is een project van het Garage team van Microsoft, als alternatief voor Office 365.

#JONG BURNOUT Het is een initiatief van coach Nienke Thurlings: het platform Jong Burnout. Met verhalen onder andere over burnout bij studenten Met daarin de spannende vraag hoe we – jawel – de zombie-apocalyps kunnen voorkomen. Op de site staan talloze praktische adviezen.

#VERBINDENDE BESTUURSSTIJL Op de site Overheidincontact een boeiend stuk van Arnout Ponsioen (verkenner van de -online – netwerksamenleving) over de vraag wat is een verbindende bestuursstijl eigenlijk? Het antwoord is vooral: werken met stimuleringsregelingen, om activiteiten te faciliteren. Waarbij de aanvrager dikwijls meteen iets wil doen en de aanbieder vooral vraagt om ambities en plannen voor de langere termijn.

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s